Om

MELLAN DE kraftiga stenhusen med gedigna ekportar, breda stentrappor och flotta foajéer promenerar persianpälsar. På gatan bor Mercedes. Nere i hörnet ligger en av Göteborgs finaste krogar.
I dessa kvarter reagerar de medelålders paren som är ute på söndagspromenad när de får syn på cyklar, fullt med cyklar utanför ett av de finaste husen byggt på 1910-talet.
Där står alla sorters cyklar. Praktiska cyklar för ingenjörer, flotta cyklar för ekonomer, spartanska cyklar för lärare, gamla cyklar för bohemer och trasiga cyklar för lata som inte inser att de vid det här laget förlorat tio gånger så lång tid på för att laga cykeln.
Dörren är tung och trög, foajén tyst och stor. Det ekar Innanför Jerikos murar. Akustiken lockar fram melodisnuttar, djärva försök att vissla blues. Alla säger hej. Alla är studenter.

MEN HUSET Jerikos historia börjar redan vid sekelskiftet, då fröken Julia von Bahr flyttade till Göteborg. Tillsammans med professor Hans Hedlund undersökte hon möjligheterna att få bygga ett hus för ensamstående kvinnor. Behovet var stort och snart var aktiesumman för AB Göteborgs Hemtrevnad tecknad.
Hans Hedlund, Chalmers förste professor i arkitektur, och känd som dåtidens mest framstående arkitekter, ritade huset. I september 1913 var huset färdigbyggt. Det gick under namnet Hemtrevnad och syftade till att ge kvinnor ett 'hem under sådana villkor, att deras arbetsduglighet och levnadsmod kunde bevaras'. I bottenvåningen inreddes affärslokaler för att de inneboende skulle ha tillgång till livets nödtorft, som i detta fall bestod av mat och sybehör.
I källaren fanns tvagningsmöjligheter. För bad med skrubbning betalade hyresgästerna en krona. Matsal, där frukost, lunch och middag serverades fanns tillgänglig i huset, likaså städhjälp och tvättinrättning. 1972 bytte huset ägare. Behovet av ett hem för ensamstående kvinnor hade minskat och i stället blev huset Göteborgs Kristliga Studenthem, Jeriko.
Successivt ersattes tanter med studenter.

Huset Jeriko har idag ett stort kulturhistoriskt värde. Titt som tätt dyker det upp guidade turer som studerar huset både invändigt och utvändigt. Och även om tvättinrättning och tvagningsservice ersatts med traditionell tvättstuga och vanliga duschkabiner lever hemtrevnaden kvar.

JERIKO - mer än ett vanligt studenthem.
En oas för studentliv, en träffpunkt för nyinflyttade, en gemenskap som förenar teknologer och humanister, kristna och ateister, en idealisk studiemiljö med en doft av sekelskiftet, mitt i centrala Göteborg. Allt detta är Jeriko. Och lite till.

GÖTEBORGS Kristliga Studenthem, Jeriko, har 56 studentrum, 47 ettor och 9 tvåor. Inget rum är det andra likt. Vissa ettor har ett gammaldags Pentry, andra kokskåp, vissa har plastmattor, andra trägolv. Mycket av 1 grundinredningen är kvar sedan huset byggdes på 1910-talet, vilket innebär stuckatur i taken, vackra spegeldörrar, breda fönsterbräden och högt i tak.
1988 renoverades huset och sedan dess har varje rum toalett och de flesta dusch, men med mycket av den gamla charmen kvar. Med storlek och faciliteter varierar rummens hyra.
Det finns tre gemensamma kök med rejäla spisar till skillnad från de små kokplattorna i rummen. Många väljer att laga mat i de gemensamma köken, som också fungerar som samlingsplats under lunch och eftermiddagarna, inte minst för att husets morgontidningar finns där.

FÖR ATT DE gemensamma köken ska fungera förväntas alla hemiter som använder köken hjälpa till med att hålla rent och snyggt. Detta sker genom att man frivilligt anmäler sig till att ha 1-2 köksveckor per termin, vilket innebär uppgifter som att gå ner med soporna, tömma tidningskorgen, plocka undan ren disk från diskstället och vattna blommor. Det handlar med andra ord om att få köken att fungera så bra som möjligt.

PÅ JERIKO finns det också två TV-apparater i de gemensamma köken. Övriga gemensamma utrym men är en stor samlingssal i källaren, där de flesta festligheter äger rum, och ett musik- och andaktsrum, ljudisolerat för att fungera som övningsrum för dem som spelar något instrument. Naturligtvis finns det också en tvättstuga med tvättmaskiner, torktumlare och torkrum.
Verksamheten bygger på att hemiterna känner ett delat ansvar för huset. Därför anordnas varje termin arbetsdagar, då alla förväntas deltaga. Arbetsdagarna ligger alltid på en lördag. Det brukar vara mycket trevligt och avslutas med en stor middag på eftermiddagen.
Hyresgästernas intressen tiltvaratas av ett förtroenderåd, hemitrådet, som sammankallar till hemitmöten ett par gånger per termin. På hemitmöten diskuteras allt från hyreshöjningar och aktuella fester, till den allmänna ordningen på huset.

DET FINNS många viktiga och välbevarade traditioner på Jeriko. Det firas gökotta i december, det äts semlor på fettisdagen, det sjungs på Lucia, en fiaturnering avgörs varje år och på hösten invigs alla nyinflyttade i husets innersta hemligheter.
Att bo på Jeriko är, enligt de flesta, både roligt och praktiskt under studenttiden. Huset fungerar utifrån principen att alla hemiter deltar i husets gemensamma verksamhet. Och det är just detta som gör studenthemmet Jeriko så speciellt.